Gebeliğin 37. haftası, bebeğiniz gelişimini tamamladı ancak karnında geçirdiği günlerden faydalanmaya devam eder. Dış ortama hazırlık için solunum çalışmalarını sürdürür. Akciğerleri hava ile dolu olmasa da gün boyunca yüzlerce kez tekrarlanan bu hareketin amacı, solunum kaslarının güçlendirilmesidir.
37. Hafta Gebelik (Hamilelik)
Bebeğinizin 37.haftada boyu muhtemelen 47-48 cm, kilosu ise 2750 (2250-3500) gram kadardır. El ve ayak parmaklarında kavrama refleksi görülmeye başlar. Bebeğinizin diş etleri, olgunlaşmasını tamamlayarak sert yapısını kazanmıştır.
Yapılan çalışmalar ve araştırmalar bebeğinizin bu haftalar, bebeğinizin bu haftalarda karnınızda yaptığı en sık hareketlerin hıçkırma, gerilme, irkilme ve parmak emme olduğunu göstermektedir.
37. haftada sizdeki değişiklikler ve dikkat etmeniz gerekenler
Bebeğiniz genelde nihai pozisyonuna geçer. Özellikle ilk defa doğum yapacak kadınlarda, bu pozisyonu ender olarak değiştirir. Bu dönemde vajina ve rahim kendini doğuma hazırladığı için vajinal akıntınızda biraz artma olabilir. Bebeğinizin hareketleri dışarıdan artık çok rahat belli olur. Doğum artık her an gerçekleşebilir. 40 haftadan önce bu haftalarda doğum yapma sıklığı oldukça fazladır.
Bu günlerde yalancı doğum sancıları ile gerçek doğum sancılarını iyi ayırt etmek gerekir.
Gerçek sancılar düzenli ve sık aralıklar gerçekleşir ve şiddeti giderek artar. 10 dk. gibi bir zaman diliminde 3 defa sandı hissedilebilir ve her kasılma 50 saniye kadar sürer.
Yalancı doğum sancıları ise tam aksine düzensizdir, şiddeti sürekli aynıdır ve sancılar arası zaman uzundur. Yanı sıra, yalancı sancılar istirahat ettiğinizde geçer ama gerçek doğum sancıları istirahatle geçmez. Eğer düzenli ve şiddetli sancılar çekiyorsanız hastaneye gitme vaktiniz gelmiştir. Sancı ve kasılmalar sebebi ile bebeği dış ortamdan ayıran rahim ağzı ve rahim içi boşluğu arasındaki kanalı kaplayan sümüksü tıkaç (nişan gelmesi) akıntı şeklinde gelebilir.
Bebeğinizin hareketlerini takip edin
Bu haftalarda size düşen görev, bebeğinizin hareketlerini takip etmek, onu takip sürekli edin ve hareketlerini sayın. Eğer bebeğinizin hareketlerinde ciddi bir azalma hissediyorsanız mutlaka doktorunuza haber verin.
Bol bol dinlenin, muhtemelen gece uykularınsa sorun yaşıyorsunuz. Gün içerisinde uyumaya çalışıp mümkün olduğunca dinlenin. Doğum kaygılarını düşünmeyin, çok iyi biliyoruz ki, doğum yaklaştıkça heyecanlanıyor ve endişeleniyorsunuz. İçinizden geçenleri eşinizle ve sevdiklerinizle paylaşarak rahatlamaya çalışın.
yorumlar:
yorum yapmak ister misin?