Gebeliğin 8.haftası, 8.Hafta gebelik, gebeliğin sekizinci haftası için sıkça sorulan sorular, merak edilenler yazımızın devamında.
Bebeğin el ve ayak parmakları oluşmaya başlar….
Bebeğiniz bu hafta ortalama 14 ile 20 mm arasındadır. Küçük bir böğürtleni hayel edin işte bebeğiniz tam o kadar El ve ayak parmaklarının gelişimin yanı sıra burnuda şekil alıp belli olmaya başlar. Göz kapakları gözlerini kaplarken aynı zamanda kolları ve bacaklarıda uzayıp gelişim gösterir. Ve tabi ki diğer organlarıda hızlı şekilde gelişimini sürdürür. Akciğer olgunlaşır…
7.haftada bahsettiğimiz üzere beyin gelişimide aynı şekil devam etmektedir. Yanı sıra, bebek anne karnında hareketlenmeyede başlar ancak siz bunu henüz hissedemezsiniz.
8.haftayı şu şekilde özetlenebilir;
Bebek anne karnında yukarıda bahsettiğimiz şekilde hatta daha üstünde A’dan Z’ye gelişimini sürdürür. Dudaklarından, göz kapaklarına, sırtına kadar her yeri gelişir ve büyür. Artık o insan şeklindedir. Kalp atışları 150 ritimle atar. Tüm bunları bu hafta için hissetmiyor olabilirsiniz ama ilerleyen haftalarda hepsini hissedecek ve artık iki canlı olduğunuzu kavrayacaksınız.
8.Hafta belirtileri, değişimler ve şikayetler.
Göğüsleriniz artık hamileliğiniz boyunca büyüyecek. Hatta yol haritası gibi damarlarınızı bile görebilirsiniz. Özellikle ilk gebeliğiniz size anormal gelecek seviyede bile büyüyebilir ama bunlar gayet normaldir. Artık hormonal olarak pke değişimler yaşayacaksınız.
Mide bulantıları ve kusmalar özellikle sabahları malesef devam edecek. Bu durumu en rahat şekilde aşmaz için sık sık ama az yemek yemeye kendinizi alıştırıp bir beslenme düzeni oluşturmanız şart. Muayeneye gittiğinize doktorunuzdan gerekli tavsiyeleri mutlaka alın. Yanınızda mutlaka kağıt kalem bulundurun. Bunları unutmamak için tek tek not almanız iyi olacaktır.
8.haftada karınınız dışarıdan pek belli olmaz ama belinizin sıkıştığınız hissedebilirsiniz. Bu artık hamileliğe uygun kıyafetler satın almaya başlayacağınızın işaretidir.
Yanı sıra, aşerme ve iğrenme, yemeğe karşı isteksizlik, gaz, şişkinlik, yorgunluk, alt karında kramp hissi, sırt ağrıları, koku hassasiyeti, vajinal sıvıda artış, baş ağrısı, baş dönmesi gibi durumlar yaşayabilirsiniz.
Bu hafta ve haftaları daha rahat şekilde atlatmak için beslenme düzeni oluşturmalı, egzersiz ve yürüyüşler yapmalı ve morelinizi üst seviyede tutmalısınız.
Yukarıda yazılanlar sizi asla korkutmasın, kafanıza takılan durumlarda hekiminizi arayın. Örneğin bir anda çok farklı şeylere aşerebilirsiniz. Misal, lavanta ve kil gibi. Direk olarak doktorunuza bu durumu bildirin. Bu duruma pika denir ve demir gibi besin eksikliklerinin belirtileridir.
yorumlar:
yorum yapmak ister misin?